Geschiedenis

Resolut

Het lied zoekt haar weg de wereld rond, zaait, gaat weer verder en brengt ons bij elkaar. De naam ‘RESOLUT’, is speciaal gekozen met de link naar de muzieknoten re-sol-ut, maar vooral resoluut (vastberaden) in hun visie. Resolut gaat steeds op zoek naar liederen die hen raken zowel inhoudelijk als muzikaal, en met een boodschap van hoop dat het beter kan met onze wereld.

1986

De kracht van het lied was in juni 1986 de kiem van Resolut. De ontwikkelingen in Zuid-Afrika tegen de apartheid waren de aanleiding voor het eerste lied: Nkosi Sikelel’i Africa (God zegen afrika). Dit Afrikaans strijdlied was in 1986 wegens de apartheid nog verboden in Zuid-Afrika. Nu is het één van de twee liederen waaruit de nationale hymne van Zuid-Afrika is samengesteld.

1993

Resolut zingt voor een zonnepaneel in Ichuña, een dorpsgemeenschap in Peru. Dankzij dit zonnepaneel kon het gemeenschapshuis verlicht worden zodat de dorpsgemeenschap ’s avonds nog bijeen kon komen.

1996

Onder regie van Bart Haest bracht Resolut ‘Recht in de ogen’, een themaconcert over mensenrechten. De première was voor het Cultuurcentrum Ter Vesten te Beveren, waarna Resolut met dit concert op tournee trok naar diverse culturele centra in Vlaanderen, o.a. de Arenbergschouwburg in Antwerpen en de cultuurcentra Deurne en Lokeren. Dit concert werd eveneens uitgebracht op CD.

2000

Het millenniumconcert van Resolut kreeg de naam ‘Over de Schreef’. Dit themaconcert was een totaal spektakel over respect. Bart tekende opnieuw voor de regie. Respect dat voortdurend onder spanning komt te staan of het moet afleggen tegen grenzen tussen mensen of naties. Dit concert kreeg vorm door muziek, dans, woord en beeld.

2003

Met ‘zaadjes van papaver’ gaf Resolut zijn medewerking aan het project ‘De Groote Oorlog’ van het Cultuurcentrum ‘Ter Vesten’ te Beveren. Dit concert was samenwerking tusssen het koor Resolut en de Britse a cappellagroep Coope, Boyes & Simpson. Dit muzikaal trio werd in België ondermeer bekend door hun deelname aan de Vredesconcerten in Passendale: They died in hell – they called it Passchendaele.

Klinkers en Klanken

Toen het Cultuurcentrum Ter Vesten in 2006 in de steigers stond voor een grondige verbouwing, pikte Resolut hierop in met het programma ‘Klinkers en Klanken’ en maakte van het podium een heuse bouwwerf met stellingen en betonmolens. Wederom onder regie van Bart Haest trachtte Resolut met de kracht van het lied, het onrecht te slopen en te bouwen aan een verdraagzame en rechtvaardige wereld. De opbrengst van dit concert ging integraal naar een project van kleine solidariteit, de volkskeukens in Lima, Peru.

Onder Vuur

Met dit concert nam Resolut je ‘onder vuur’: mensen staan dagelijks onder vuur in relaties, nieuwe uitdagingen, … maar ook door oorlogen, politieke spanningen in vele landen, geschonden mensenrechten, hongersnood, …Anderzijds staan we onder vuur wanneer we ‘branden’ van verlangen of hoopvol verwachten.. Dit concert ging in samenwerking met de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS). De opbrengst van het concert werd geschonken aan 11.11.11., met het wel erg toepasselijk thema: het klimaatakkoord tegen de opwarming van onze planeet.

2013

Een mijlpaal in de geschiedenis van Resolut, de koorreis naar Italië. In de regio Piemonte bracht Resolut twee concerten.

2016

Concerto con il coro fiammingo Resolut Oggi alle 20.45 in chiesà un concerto con il coro fiammingo Resolut per canare la pace. Introdurrà la serata il gruppo Thomas Tallis. Ingresso libero. L’iniziativa è in collaborazione con la parrocchia.